Thuiswerken? Dit zijn de veiligste tools

Door corona gaan we steeds meer thuiswerken. Om de werkzaamheden in deze tijd zo goed mogelijk door te laten gaan, delen wij onze favoriete tools om zo veilig en privacy-vriendelijk mogelijk thuis te kunnen werken.

Videobellen

Videovergaderen met Jitsi Meet

thuiswerken videobellen

Jitsi Meet is een volledig encrypted, 100% open source videoconferentie-oplossing die je gratis kunt gebruiken – zonder dat je een account nodig hebt.

Functies:

  • Deel je bureaublad, presentaties en meer
  • Nodig gebruikers uit voor een conferentie via een eenvoudige, aangepaste URL
  • Documenten samen bewerken met behulp van Etherpad
  • Kies voor elke vergadering een leuke vergadering-URL
  • Berichten en emojis gebruiken terwijl je videobelt, met geïntegreerde chat.
Voordelen: Jitsi Meet is gratis; open-source, wat betekent dat externe partijen de beveiliging kunnen controleren. Jitsi is veilig.
 
Nadelen: Het laat een maximum van 75 deelnemers toe in een chat (en een “betere ervaring” met 35 of minder).
 
Op de site van Autoriteit persoonsgegevens staat een Keuzehulp privacy videobellen. Dit overzicht laat onder andere zien welke gegevens een app verzamelt.
 

Bellen en berichten versturen via Signal

signal thuiswerken

De meest veilige en privacy-vriendelijke manier om een prive-bericht te versturen is op dit moment Signal. Als je momenteel gebruik maakt van een Messenger zoals WhatsApp, Telegram of gewone SMS, kun je beter switchen naar Signal.

Signaal is een gecodeerde berichtenapplicatie die algemeen wordt beschouwd als ’s werelds meest veilige – en het wordt steeds meer mainstream. Het maakt groeps(video)gesprekken mogelijk.

Voordelen: Het is veilig, encrypted en gratis te downloaden.

Nadelen: Een groepsvideogesprek is op dit moment beperkt tot 4 personen.

Signal is verkrijgbaar voor android, iOS, windows, Mac en Linux.

Bestanden delen

Grote bestanden veilig versturen met Tresorit Send

tresorit send

Met Tresorit Send kun je grote bestanden tot 5 GB veilig en privacyvriendelijk versturen. Het is privacyvriendelijk alternatief voor WeTransfer. Je bestanden worden gecodeerd voordat ze je apparaat verlaten en worden nooit gedecodeerd totdat de ontvanger er toegang toe heeft. Tresorit Send gebruikt in tegenstelling tot WeTransfer End-to-End encryption. Verder is Tresorit Send reclamevrij en hanteert deze dienst een zero knowledge encryptie beleid. 

De geselecteerde bestanden worden uiteindelijk geüpload naar de service, maar je wordt gevraagd om een e-mailadres in te voeren en kunt daarvoor enkele (optionele) wijzigingen aanbrengen op de pagina. Het e-mailadres geeft u controle over de geüploade bestanden; het is in theorie mogelijk om een ongeldig e-mailadres te gebruiken om bestanden te delen, maar je krijgt dan geen opties om de bestanden vroegtijdig te herroepen.

Files opslaan in de cloud via Nextcloud

Nextcloud is functioneel vergelijkbaar met Google Drive en Dropbox. Ideaal om bestanden te delen wanneer je moet thuiswerken.

Nextcloud is software voor het creëren van je eigen file hosting diensten op een eigen server die je zelf beheert. Nextcloud is gratis en open-source, en ondersteunt end-to-end encryptie

Je kunt ook gebruik maken van een privacyvriendelijke hosting provider. De enige limieten op het gebied van opslag en bandbreedte zijn de limieten van de server provider die je kiest.

The Good Cloud biedt gratis 2Gb opslagruimte aan.

Appen en Videobellen

Als je momenteel gebruik maakt van een Messenger zoals WhatsApp, Telegram of gewone SMS, kun beter Signal als alternatief gebruiken. WhatsApp is eigendom van Facebook, een bedrijf dat geld verdient met het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over zijn gebruikers. WhatsApp leest voor zover we weten niet de inhoud van je berichten, maar verzamelt wel belangrijke metadata. Dat is informatie over hoe vaak je appt, hoe laat, met wie, welk telefoonnummer je gebruikt, locatie, enzovoort.

Signal is een veilige en privacyvriendelijke chat-app. De software is open source, dus iedereen kan de code bekijken. Je kunt met Signal natuurlijk tekstberichten versturen, maar daarnaast ook foto’s en bestanden versturen en (video)bellen. 

Voordelen

  • Werkt nagenoeg hetzelfde als Whatsapp
  • Desktopversie beschikbaar
  • End-to-End encryptie
  • Gebruikersvriendelijk
  • Privacyvriendelijk
  • Steeds meer mensen gaan Signal gebruiken

Nadelen

  • Je moet je vrienden en collega’s overtuigen om Signal te gebruiken

Thuiswerken? Maak bij voorkeur gebruik van een betrouwbare VPN verbinding

Een VPN of Virtual Private Network geeft je toegang tot het internet met meer veiligheid en privacy. Een VPN (Virtual Private Network) creëert een versleutelde verbinding tussen je computer (of device) en het internet. Je kunt deze versleutelde verbinding zien als een beveiligde “tunnel” waarin je, afgesloten van de buitenwereld, toegang hebt tot het internet.

Mullvad is gemakkelijk en veilig te gebruiken, en hanteert een strikt no-logs beleid. Je verbinding en gegevens zijn beschermd met 256-bit AES wat zeer veilig is.

We schreven eerder een artikel over VPN.

Pas op met deze tools

Google Hangouts

Gebruik het met de wetenschap dat Google nog meer van je gegevens zal hebben dan het al doet. Een hangout kan worden gestart via Gmail, de Hangouts-app of een Chrome-extensie, maar hiervoor is een Gmail-account nodig.

Houseparty

Houseparty heeft een twijfelachtig privacybeleid en verzamelt een “verontrustende hoeveelheid” informatie, volgens beveiligingsonderzoekers. Zeker niet inzetten voor zakelijk gebruik!

Zoom

Zoom heeft een aantal problemen gehad op het gebied van privacy en veiligheid. “Zoom-bombardementen”, waarbij hackers chatrooms binnengaan om racistische taal en gewelddadige bedreigingen te laten vallen, blijven bestaan. Het bedrijf moest een bug repareren die hackers in staat zou hebben gesteld de Mac van een Zoom-gebruiker over te nemen. Het moest ook een aantal van zijn beleid veranderen nadat bleek dat Zoom gegevens van gebruikers van zijn iOS app naar Facebook stuurt voor reclamedoeleinden.

Het bedrijf heeft beloofd om problemen met privacy en veiligheid op te lossen, en heeft onlangs de standaardopties veiliger gemaakt door wachtwoorden te eisen om aan vergaderingen deel te nemen. 

Zoom maakt end-to-end encryptie niet beschikbaar voor gratis gebruikers, omdat het bedrijf ook met de FBI en opsporingsdiensten wil samenwerken in het geval van misbruik van de videoconferentiesoftware.

Stay Safe!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn