De 5 beste boeken over privacy

Wij hebben een top 5 van de beste boeken over privacy voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van deze boeken ga je in 2021 zeker een stuk bewuster om met je online privacy. Veel leesplezier!

De beste boeken over privacy

1. Het is oorlog maar niemand die het ziet

Huib Modderkolk

Boek Het is oorlog maar niemand die het ziet

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
september 2019
Aantal pagina’s
256 pagina’s

Dit boek is zo ontzettend spannend! Je zou zomaar kunnen denken dat het een Nederlandse vertaling van een Dan Brown thriller is. Maar niets is minder waar. Dit boek is geschreven door de journalist Huib Modderkolk en in dit boek is niets verzonnen. Huib Modderkolk deed zes jaar onderzoek naar de schaduwkant van internet. Hij begon als buitenstaander, zonder enige voorkennis. Stukje bij beetje won hij het vertrouwen van bronnen.

Een platgelegde Rotterdamse haven. Nederlandse spionnen die digitaal toeslaan in Moskou. Artsen die ineens niet meer bij medische dossiers kunnen. De moderne tijd biedt talloze voordelen: we werken sneller en zijn altijd en overal bereikbaar. Maar er zijn ook nieuwe gevaren. 

Zo ontdekte hij dat iemand in Engeland privégesprekken tussen Nederlandse geliefden beluistert en dat een stiekem getrokken kabeltje in Beverwijk de dood van Iraanse demonstranten kan betekenen.

Iedere ontdekking roept nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In dit boek laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.

‘Wie vroeger de wereld wilde begrijpen, las de Bijbel. Wie de wereld van nu wil begrijpen, leest dit boek.’ – Arjen Lubach

‘Dit is nog beter dan John le Carré, want het is waar.’ – Matthijs van Nieuwkerk

‘Huib Modderkolk is de perfecte gids in deze nieuwe wereld.’ – De Correspondent

‘Modderkolks oorlogsboek leest als een thriller.’ – Maxim Februari

2. Design my privacy - 8 principes voor beter privacy design

tijmen schep

Taal
Nederlands
Bindwijze
Hardcover
Druk
1
Verschijningsdatum
april 2016
Afmetingen
17,2 x 11,2 x 1,1 cm
Aantal pagina’s
160 pagina’s

Een van de eerste boeken die ik las voordat ik met About Privacy begon. 

Onze privacy staat onder druk. Iedereen communiceert de hele dag door: of we nu mailen, Whatsappen, Facebooken of de laatste Instagram filter proberen… En legio apps op de smartphone maken ons leven elke dag beter en efficiënter. Maar met alles dat we doen via de moderne technologie, geven we data aan bedrijven en de overheid. Met het Internet of Things in aantocht wordt dat met de dag erger. 

Privacy is hét vraagstuk van de dag geworden. Overheden doen van alles om de technologische innovatie van deze tijd te voorzien van up-to-date wetgeving, niet altijd met succes.
Zelf denken wij er zelden over na hoezeer het privacyvraagstuk ons leven beïnvloedt. Daar moet verandering in komen. Data-kenners en data-vormgevers moeten elkaar snel leren begrijpen.

Design my Privacy is een boek om iedereen, maar maar met name vormgevers en techneuten op te voeden: een praktische inleiding over hedendaagse privacyvraagstukken én een oproep aan ontwerpers en uitvinders van de media-technologie van de toekomst om privacy als onderwerp op de kaart te zetten. Privacy is niet alleen een thema van nu, het is een tikkende tijdbom die vraagt om nieuwe oplossingen. Hoogste tijd om van privacy een ontwerp-vraagstuk te maken.

3. Je hebt wél iets te verbergen

Boek Je hebt wel iets te verbergen

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
5
Verschijningsdatum
februari 2018
Afmetingen
21,5 x 14,3 x 2,3 cm
Aantal pagina’s
232 pagina’s

 

– Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging
– De Belastingdienst zag hoe je er kwam
– Apple hield bij hoe lang je er bleef
– Samsung hoorde wat je er zei
– En Google wist al dat je het van plan was

In ‘Je hebt wél iets te verbergen’ laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft. Hun journalistieke zoektocht voor De Correspondent werd de afgelopen jaren bekroond met diverse prijzen, waaronder De Loep voor de beste online onderzoeksjournalistiek.

4. Ik weet je wachtwoord

Daniel Verlaan

Ik weet je wachtwoord

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
Oktober 2020 
Afmetingen 
21,7 x 14,2 x 2,2 cm
Aantal pagina’s
347 pagina’s

Je koopt iets op Marktplaats en even later wordt je bankrekening geplunderd; je slimme thermostaat is gegijzeld en zolang je niet betaalt blijft het 37 graden in je huis; je gloednieuwe beveiligingscamera zegt opeens ‘suck my dick’ tegen je. Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen. Het zijn griezelige, maar ook verbluffende verhalen. Met gevaren waar je je tegen kunt beschermen. Hoe? Daar weet techjournalist Daniël Verlaan alles van. Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde. 

Ik weet je wachtwoord wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Lees de verhalen van Daniël Verlaan en wees voorbereid. Daniël Verlaan (1989) is een van de belangrijkste techjournalisten van het moment. Hij werkt voor RTL Nieuws. Vorig jaar ontving hij de Loep, de prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, en de Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

5. Ik weet wie je bent en wat je doet

Matthias Dobbelaere-Welvaert

Ik weet wie je bent en wat je doet

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
december 2020
Afmetingen 
22,1 x 15,1 x 2,0 cm
Aantal pagina’s
208 pagina’s

Dit boek geeft praktische handvatten om je privacy te beschermen. Het is geschreven door de oprichter van de Belgische privacywaakhond stichting the Ministry of Privacy.

Dobbelaere-Welvaert neemt zijn lezers mee in een wereld van algoritmes, advertenties, schimmige tussenbedrijven, en volgt het spoor van het geld: van de lokale bakker die je op Facebook probeert te bereiken, tot de overheid die kwistig met belastinggeld strooit. Of WhatsApp je écht afluistert? Je komt het te weten in dit boek.

In praktische hoofdstukken, leer je hoe je je privéleven weer in handen kunt nemen, in alledaagse situaties: op de werkvloer, op vakantie, op school, bij de dokter etc.

Bonusboeken

Homo Deus

Yuval Noah Harari

Homo Deus

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
20
Verschijningsdatum
oktober 2019
Afmetingen
21,5 x 3,6 cm
Aantal pagina’s
448 pagina’s

Ik heb alle boeken van Yuval Noah Harari verslonden. In zijn eerste boek Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven. Als we bijvoorbeeld in staat zijn door technologische vooruitgang ons lichaam en onze geest te verbeteren, wat gebeurt er dan met de mensen die zich niet laten upgraden?

Dit boek gaat in op de toekomst: big data, privacy, algoritmes, geloof. Maar ik kan je aanraden om te beginnen met zijn eerste boek Sapiens. Dit boek staat in mijn top 10 beste boeken die ik ooit heb gelezen. 

Tien argumenten om je sociale media-accounts nu meteen te verwijderen

Jaron Lanier

Jaron Lanier

Taal
Nederlands
Bindwijze
Paperback
Druk
1
Verschijningsdatum
juli 2018
Afmetingen
20,2 x 12,6 x 1,8 cm
Aantal pagina’s
192 pagina’s

Dit boek is iets zwaarder. Jaron Terlier geeft 10 sterke argumenten waarom je je sociale media-account zou moeten verwijderen.

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar het is mogelijk: een leven zonder sociale media. Volgens Silicon Valley-pionier Jaron Lanier zijn we zonder zelfs veel beter af. Sociale media hebben de neiging het slechtste in ons naar boven te halen. Ze maken ons dommer, egoïstischer en willozer. Ze misleiden ons met illusies van populariteit en succes. Ze geven ons het idee meer ‘verbonden’ zijn dan ooit, terwijl we in werkelijkheid van andere mensen vervreemd raken.

We denken zelf te kiezen, maar worden voortdurend bestookt met gerichte advertenties en zijn weerloos tegenover algoritmen van de rijkste bedrijven ter wereld, die verdienen aan de manipulatie van hun gebruikers. In tien scherpzinnige argumenten fileert Lanier het kwaad van de sociale media en geeft hij een aanzet tot een rijkere, menselijkere manier van online netwerken.

‘Een mix van profetische en praktische wijsheden. Laniers inzichten vormen een essentieel boek.’ – The New York Times

Door boeken te kopen via deze site steun je About Privacy (affiliatie). Het kost jou niets extra’s. Super bedankt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

X (Twitter)
LinkedIn