Veelgestelde vragen over Privacy en Security
Onderwerpen
Privacy en security algemeen
Privacy verwijst naar de mogelijkheid om te bepalen wie toegang heeft tot jouw persoonlijke informatie en hoe deze wordt gebruikt. Het omvat ook het recht om de verzameling, het gebruik en de verspreiding van uw persoonlijke informatie te controleren.
Privacy is belangrijk omdat het helpt om je persoonlijke informatie te beschermen tegen toegang of gebruik zonder je toestemming. Dit kan identiteitsdiefstal, fraude en andere kwaadaardige activiteiten voorkomen. Bovendien helpt privacy ook je persoonlijke autonomie en keuzevrijheid te beschermen.
Privacy gaat over de keuze wie toegang heeft tot jouw persoonlijke informatie en hoe deze wordt gebruikt. Anonimiteit verwijst naar de mogelijkheid om anoniem of ongeïdentificeerd te blijven. Hoewel privacy en anonimiteit verwant zijn, zijn ze niet hetzelfde.
Cybersecurity verwijst naar de maatregelen die zijn genomen om je informatie te beschermen tegen ongeoorloofde toegang of diefstal. Dit kunnen maatregelen zijn zoals encryptie, firewalls en twee-factor authenticatie.
Privacy en beveiliging zijn nauw met elkaar verbonden, aangezien beide
betrekking hebben op de bescherming van gevoelige informatie tegen
ongeoorloofde toegang of openbaarmaking. Privacy is de bescherming van
persoonlijke informatie en de mogelijkheid om te controleren hoe die
informatie wordt verzameld, gebruikt en gedeeld. Security is de
bescherming van informatie en systemen tegen ongeoorloofde toegang,
gebruik, openbaarmaking, verstoring, wijziging of vernietiging.
Wachtwoorden en 2fa
Gebruik een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en speciale tekens.
Vermijd het gebruik van gemakkelijk te raden informatie zoals je naam, geboortedatum of gewone woorden. Gebruik minstens 12 tekens. Gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere accounts
Wijzig je wachtwoord regelmatig. Overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om uw wachtwoorden veilig op te slaan. Wij raden Bitwarden aan. Het is ook belangrijk om te onthouden dat hoe sterk een wachtwoord ook is, het nog steeds kwetsbaar is voor hacking en phishing pogingen, dus beveilig je account ook met two-factor authentication.
Twee-factor authenticatie is een extra beveiligingslaag die naast een wachtwoord een tweede vorm van identificatie vereist. Dit kan een vingerafdruk zijn, gezichtsherkenning of een code die naar je telefoon wordt gestuurd. Door tweefactorauthenticatie op je accounts in te schakelen, worden je persoonlijke gegevens en online activiteiten beter beschermd.
Het gebruik van een wachtwoordmanager is een veilige manier om je wachtwoorden te beheren. Een goede wachtwoordmanager zoals Bitwarden versleutelt je wachtwoorden op je apparaat en slaat ze veilig op in de cloud, zodat je ze niet allemaal hoeft te onthouden. Bovendien hebben veel wachtwoordbeheerders ingebouwde beveiligingsfuncties, zoals 2FA, en kunnen ze detecteren of je opgeslagen wachtwoorden zijn betrokken bij een datalek. Het is wel belangrijk om verschillende wachtwoordbeheerders te onderzoeken en er een te kiezen met een goede reputatie en een solide privacybeleid.
Je wachtwoord regelmatig veranderen is belangrijk omdat het helpt jouw persoonlijke informatie te beschermen tegen toegang of gebruik zonder je toestemming. Verschillende wachtwoorden gebruiken voor verschillende accounts is belangrijk, want als een van je accounts in gevaar komt, heeft de hacker in ieder geval geen toegang tot je andere accounts.
Phishing, spam en ransomware
Phishing is een vorm van online fraude waarbij aanvallers je proberen over te halen om gevoelige informatie te geven, zoals inloggegevens of financiële informatie. Om je tegen phishing te beschermen, moet je op je hoede zijn voor ongevraagde e-mails of berichten, nooit op links van onbekende bronnen klikken en geen persoonlijke informatie verstrekken tenzij je zeker bent van de authenticiteit van het verzoek.
Ransomware is een soort malware die je bestanden versleutelt en betaling eist in ruil voor de ontsleutelingssleutel. Om ransomware te voorkomen moet je in ieder geval je besturingssysteem en software up-to-date houden, antivirussoftware en een firewall gebruiken en voorzichtig zijn met het klikken op links of het downloaden van bijlagen van onbekende bronnen. Maak regelmatig een back-up van je belangrijke bestanden op een externe harde schijf of in de cloud.
Spam zijn ongevraagde, ongewenste e-mailberichten die meestal in bulk naar een groot aantal ontvangers worden gestuurd. Spamberichten kunnen schadelijke koppelingen, phishing-zwendel of andere soorten malware bevatten die je computer kunnen beschadigen of je persoonlijke gegevens kunnen stelen. Om uzelf tegen spam te beschermen, moet u nooit op koppelingen klikken of bijlagen van onbekende bronnen openen, spamfilters en antivirussoftware gebruiken en voorzichtig zijn met het online verstrekken van persoonlijke informatie. Verder kun je de ongewenste e-mail als spam markeren, zodat je e-mailclient toekomstige e-mail van die afzender kan herkennen en filteren.
Internet & online
Een computervirus is een soort malware (schadelijke software) die zichzelf kan repliceren en verspreiden naar andere computers. Om je computer tegen virussen te beschermen moet je jouw besturingssysteem en antivirussoftware up-to-date houden, vermijden om verdachte e-mails te openen of op links van onbekende bronnen te klikken, en alleen software downloaden van betrouwbare bronnen.
Om je kinderen te beschermen wanneer zij online zijn, is het belangrijk om grenzen en richtlijnen vast te stellen voor hun internetgebruik. Het stellen van tijdslimieten voor hun gebruik, het controleren van hun online activiteiten* en het voeren van open en eerlijke gesprekken over internetveiligheid. Het is ook raadzaam om software voor ouderlijk toezicht te installeren, die ongepaste inhoud kan blokkeren en hun activiteiten kan controleren. Daarnaast kunt je je kinderen voorlichten over de gevaren van het internet en hen leren hoe ze potentiële bedreigingen zoals cyberpesten en phishing-zwendel kunnen herkennen en vermijden. *Let wel op dat je ook de privacy van je kinderen respecteert.
Wanneer je online winkelt, moet je ervoor zorgen dat je alleen op betrouwbare websites shopt. Kijk bijvoorbeeld op de site thuiswinkel.org. Gebruik bij voorkeur een creditcard of ideal voor extra bescherming. Houd je bankrekening- en creditcardafschriften goed in de gaten voor verdachte activiteiten, en controleer altijd of het hangslotpictogram in de adresbalk van de browser staat en of de URL van de website begint met “https” in plaats van “http”.
Een VPN (Virtual Private Network) creëert een versleutelde verbinding tussen je computer (of device) en het internet. Je kunt deze versleutelde verbinding zien als een beveiligde “tunnel” waarin je, afgesloten van de buitenwereld, toegang hebt tot het internet. Het lijkt alsof je surft vanaf de locatie van de VPN-server waarmee je verbonden bent. Een VPN of Virtual Private Network geeft je toegang tot het internet met meer veiligheid en privacy.
Social Media en Berichtendiensten
Social media bedrijven gebruiken je gegevens voor verschillende doeleinden, waaronder gerichte reclame, het verbeteren van hun diensten en het analyseren van gebruikersgedrag. Ze verzamelen informatie zoals je browsergeschiedenis, interesses, locatie en demografische gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om een profiel van jou te maken, dat vervolgens wordt gebruikt om je te benaderen met relevante advertenties en inhoud. Sommige bedrijven kunnen uw gegevens ook delen met externe partners voor onderzoeks- of marketingdoeleinden. Het is belangrijk dat je je hiervan bewust bent voordat je persoonlijke gegevens deelt.
Om je privacy op sociale media te beschermen, moet je opletten welke informatie je deelt en met wie. Pas je privacy-instellingen aan om te bepalen wie jouw berichten en persoonlijke informatie kan zien. Wees voorzichtig met de apps die je toegang geeft tot je sociale media-accounts en controleer de machtigingen die je ze geeft. Bekijk regelmatig uw vriendenlijst en verwijder mensen die u niet kent of vertrouwt. Gebruik bij voorkeur Social media platforms die bekend staan o privacyvriendelijkheid en veiligheid zoals Mastodon.
Signal is een goede optie voor mensen die waarde hechten aan hun privacy. Signal verzamelt of bewaart (bijna) geen gebruikersgegevens, terwijl WhatsApp eigendom is van Meta (voorheen Facebook), dat een geschiedenis heeft van het verzamelen en gebruiken van gebruikersgegevens voor gerichte reclame.
Werk
Wanneer je een persoonlijke apparaat op het werk gebruikt, moet je jezelf ervan bewust zijn dat je werkgever je activiteiten op het apparaat kan controleren, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van het netwerk. Je moet ook op de hoogte zijn van het bedrijfsbeleid met betrekking tot het gebruik van persoonlijke apparaten en ervoor zorgen dat je dit beleid naleeft. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het opslaan van gevoelige bedrijfsinformatie op je laptop
De Europese Unie heeft strenge wetten met betrekking tot de privacy van elektronische communicatie. Volgens de EU-wetgeving inzake gegevensbescherming, zoals de General Data Protection Regulation (GDPR), mogen werkgevers over het algemeen de e-mails van hun werknemers niet zonder hun toestemming controleren. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals als er een vermoeden is van misbruik van bedrijfsmiddelen, of als het noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk. Maar werkgevers zijn verplicht hun werknemers te informeren over hun rechten en het controlebeleid van het bedrijf.
Werkgevers mogen volgens het AVG over het algemeen het internetgebruik van hun werknemers niet zonder hun toestemming controleren. Als er een vermoeden is van misbruik van bedrijfsmiddelen, of als het noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk zijn er uitzonderingen. Werkgevers moeten hun werknemers informeren over hun rechten en het controlebeleid van het bedrijf.
Om je persoonlijke informatie tijdens online vergaderingen te beschermen, moet je de beveiligingsinstellingen en privacyvoorwaarden van het software voor online vergaderingen goed checken. Daarnaast moet je bewust omgaan met het delen van gevoelige informatie tijdens de vergadering, zoals persoonlijke contactgegevens. Gebruik bij voorkeur privacyvriendelijke software zoals Jitsi Meet.
School
Om jouw persoonlijke gegevens te beschermen wanneer je apparaten en netwerken gebruikt die door de school ter beschikking worden gesteld, moet je op de hoogte te zijn van het schoolbeleid met betrekking tot het gebruik van deze apparaten en netwerken en ervoor te zorgen dat je je hieraan houdt. Daarnaast moet je voorkomen dat je persoonlijke of gevoelige informatie op deze apparaten en netwerken raadpleegt, en een sterk en uniek wachtwoord gebruiken om je accounts te beschermen.
Om je persoonlijke gegevens te beschermen als je op school gebruikmaakt van openbare Wi-Fi, kun je een virtueel privénetwerk (VPN) gebruiken om je internetverbinding te versleutelen en je persoonlijke gegevens te beschermen. Daarnaast moet je voorkomen dat je gevoelige informatie, zoals je bankrekening of persoonlijke gegevens, raadpleegt terwijl je verbonden bent met openbare Wi-Fi.
Als je het denkt dat er een datalek is geweest op je school, kun je dit het beste meteen meteen melden aan de juiste persoon, zoals de IT-afdeling van de school of je leraar. Verander ook meteen al je wachtwoorden voor de zekerheid.