Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je hebt een gesprek met een vriend over je nieuwe favoriete koffiemerk en even later zie je op Instagram een advertentie voor datzelfde merk voorbijkomen. Het lijkt wel alsof Instagram je gesprek heeft afgeluisterd. Maar is dat echt zo?
Het zit zo: Instagram gebruikt algoritmes om gebruikers inhoud voor te stellen op basis van hun surfgeschiedenis en interacties op de app. De algoritmes van Instagram hebben maar één doel: ervoor zorgen dat je langer op de app blijft door inhoud te bieden die je relevant en interessant vindt. Hierdoor kan Meta jou meer en betere advertenties voorschotelen en daar verdient Meta heel erg veel geld mee.
Dus, als je voortdurend berichten over schattige puppy’s liket, moet je niet verbaasd zijn als je feed gevuld is met foto’s van pluizige honden. En als je het net met een vriend over die schoenen had, is het waarschijnlijker dat het algoritme van Instagram gewoon goed werkt. Instagram weet hoe lang je naar een foto of filmpje kijkt. Swipe je niet meteen door bij een filmpje met expliciet seksuele, gewelddadige, grove content, dan trekt dit soort content jouw aandacht blijkbaar. Dit is de reden dat veel mensen in een ‘bubbel’ terecht komen. Jouw interesses worden ingeschat op basis van jouw gedrag op Instagram en op het internet, in plaats van dat de app echt meeluistert met je gesprekken.
Dit lijkt op een geruststelling, maar de waarheid is eigenlijk veel enger. Het is namelijk een bewijs dat Instagram jouw gedrag griezelig accuraat kan voorspellen.
En hoe zit het met de toegang tot de microfoon en de camera? Daar heeft Instagram alleen toegang tot als je daar expliciet toestemming voor geeft. Dus, als je geen foto of video maakt binnen de app, hoef je je sowieso geen zorgen te maken dat Instagram je opneemt zonder dat je het weet.
Instagram en privacy
Hoewel Instagram zijn gebruikers misschien niet actief bespioneert via de microfoon, verzamelt en gebruikt de app een aanzienlijke hoeveelheid gegevens over jou om je ervaring te personaliseren en een persoonlijk profiel op te bouwen. Het belangrijk om te onthouden dat deze gegevensverzameling ten koste gaan van je privacy.
Je moet je altijd bewust zijn van de apps en websites die je gebruikt en de toestemmingen die je geeft. Het is belangrijk om de voorwaarden te lezen en te begrijpen wat voor soort gegevens ze verzamelen, hoe ze die gebruiken en met wie ze die delen.
Het is ook een goede gewoonte om bewust te zijn van de informatie die we online delen en om de privacy-instellingen zorgvuldig na te kijken.
Eigenlijk is het beter om Instagram gewoon van je telefoon te verwijderen. Maar dat is voor veel mensen een brug te ver.