Big Tech bedrijven verzamelen privégegevens om daarmee geld te verdienen, zo simpel is het. Maar voor de gebruiker is het ondertussen niet meer duidelijk wie deze data in handen krijgt en hoe deze data vervolgens worden verwerkt en gebruikt. De volgende zes simpele (eerste) stappen helpen jou om je online privacy beter te beschermen.
inhoud
1. Kies een veilige en privacy-vriendelijke browser
Bedenk eens welke privé-informatie je browser allemaal verwerkt. Websites die je bezoekt (browsergeschiedenis), inloggegevens, persoonlijke informatie (autofillgegevens) en locatie-gegevens. Deze informatie kan worden onderschept door kwaadwillenden, maar ook door de browser zelf – zoals bij Google Chrome of Internet explorer. Google Chrome is een populaire browser en één van de slechtste keuzes als het gaat om privacy. De inkomsten van Google worden voornamelijk gegenereerd met de verkoop van advertenties. Het collecteren van zoveel mogelijk informatie over haar gebruikers zit diepgeworteld in het DNA van Google en Microsoft.
Het gebruik van een veilige browser die jouw privacy beschermt is een belangrijke eerste stap naar meer privacy.
Firefox
Mozilla Firefox is een gratis en opensource webbrowser ontwikkeld door Mozilla en honderden vrijwilligers. Download Firefox
Brave
Brave is een open source webbrowser die standaard al de meeste advertenties en trackers blokkeert. Voor de meeste mensen is deze browser ‘out-of-the-box’ een prima veilige browser. Binnen de privacy-community zijn de meningen verdeelt over Brave. Daarom raden wij in de eerste instantie Firefox aan. Download Brave
2. Installeer add-ons die jouw privacy verhogen
Browsers zoals Firefox en Safari worden steeds beter in het blokkeren van cookies en webtrackers. Trackers brengen je privacy in gevaar en hebben een negatief effect op de prestaties van je browser. Veel sites laten trackers toe die gebruikersdata jaren opslaan (nu.nl, groupon.nl, zalando.nl staan vol met trackers). Dit kunnen persoonsgegevens zijn zoals naam, telefoonnummer, e-mailadres, interesses en IP-adres. Dit soort informatie kan worden doorverkocht aan derden partijen. Voor de gebruiker is het ondertussen niet meer duidelijk wie deze data in handen krijgt en hoe deze data vervolgens worden verwerkt en gebruikt. Gelukkig zijn er zijn verschillende browser add-ons die je meer privacy en veiligheid bieden.
HTTPS everywhere
Veel sites op het web bieden beperkte ondersteuning voor encryptie via HTTPS. Ze kunnen bijvoorbeeld standaard naar niet-versleutelde HTTP gaan, of gecodeerde pagina’s vullen met links die teruggaan naar de niet-versleutelde site. De HTTPS Everywhere extensie lost deze problemen op door slimme technologie te gebruiken om verzoeken naar deze sites te herschrijven naar HTTPS. Download HTTPS Everywhere
Ublock Origin
uBlock Origin is een lichtgewicht add-blocker die zowel advertenties als tracking filtert. Een voordeel van uBlock Origin is dat het de prestaties en de snelheid van het laden van pagina’s kan verbeteren. Sommige sites blokkeren of beperken de toegang als ze een ad-blocker detecteren, uBlock Origin heeft de mogelijkheid om bepaalde websites te whitelisten. uBlock Origin is gratis en volledig open source. Download uBlock Origin
Vermijd Ad-blockers zoals AdBlock en AdBlock Plus
Ad-blockers zoals AdBlock en AdBlock Plus hebben beide standaard “Acceptable Ads” ingeschakeld, wat het 3rd party tracking en vervanging van advertenties mogelijk maakt door Eyeo’s Acceptable Ads platform. Wij raden het gebruik van dit soort Ad-blocker dan ook niet aan.
Safari
Safari blokkeert bepaalde functies die Adblockers nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Alleen add-blockers die verkrijgbaar zijn in de App Store worden ondersteund. Better Blocker en Wipr zijn de beste opties voor Safari.
3. Gebruik standaard een privacy-vriendelijke zoekmachine
Veel zoekmachines, zoals Google Search en Microsoft Bing verzamelen gegevens over jou terwijl je zoekt. Data = goud, dus jouw gegevens zijn geld waard. Het gebruik van een zoekmachine kan zeer persoonlijke informatie over jou vrijgeven, zoals medische zaken, arbeidsstatus, financiële informatie, politieke overtuigingen en andere privégegevens. Deze gegevens worden verzameld, opgeslagen en gekoppeld aan jouw gegevensprofiel. Het beste is om je gegevens veilig en uit handen van de dataverzamelaars te houden. Gebruik daarom een privacy-vriendelijke zoekmachine.
DuckduckGO
Wij raden DuckDuckGo aan, omdat deze zoekmachine je goede resultaten toont, zonder dat daarbij jouw informatie wordt verzameld. In tegenstelling tot andere zoekmachines en websites die gesponsorde advertenties uitvoeren, worden advertenties uitsluitend anoniem gegenereerd op basis van de zoekterm die je hebt ingevoerd en niet op basis van jouw zoekopdrachten uit het verleden, browsergeschiedenis of tracking cookies. Ga naar DuckduckGo
4. Kies een veilige e-mailprovider
Stel, iemand klopt op je deur en vraagt om een kopie van al je e-mails in ruil voor €1, zou je dan zo’n deal accepteren? Waarschijnlijk niet, maar als je Gmail gebruikt is dat de deal die je accepteert: Google heeft de mogelijkheid om al jouw e-mails te lezen, en in ruil daarvoor geeft Google je een mailbox die ongeveer €1 per maand kost om te draaien. (bron: switching.social)
Over het algemeen is e-mail sowieso niet de veiligste manier van communicatie. Doorgaans worden je mailtjes zonder encryptie opgeslagen op de server van de aanbieder. Dat wil zeggen dat iedereen die toegang heeft tot die server al jouw communicatie kan lezen. Een e-mail moet bij voorkeur versleuteld zijn, terwijl ze onderweg zijn (encryption in transit) en terwijl ze worden bewaard op de servers van de betreffende e-maildienst (encryption at rest).
Hieronder vind je de beste alternatieven voor Gmail, Outlook en Yahoo. Neem geen genoegen met een door advertenties ondersteunde platform. Gebruik een e-mailprovider die jouw privacy beschermt en je mailverkeer versleutelt. Veel van deze aanbieders bieden naast een premium account ook een gratis account aan.
5. Gebruik Signal in plaats van Whatsapp
WhatsApp is eigendom van Facebook, een bedrijf dat geld verdient met het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over haar gebruikers. Whatsapp leest voor zover we weten niet de inhoud van je berichten, maar verzamelt wel belangrijke metadata. Dat is informatie zoals: hoe vaak je appt, hoe laat, met wie, welk telefoonnummer je gebruikt, de locatie, enzovoort. Nu Facebook heeft besloten om al haar producten (Facebook, Instagram en Whatsapp) samen te voegen zal Facebook deze informatie dus ook gaan gebruiken. Facebook komt de laatste tijd steeds vaker negatief in het nieuws. Steeds meer mensen nemen dan ook afscheid van Facebook.
Signal is een veilige en privacyvriendelijke chat-app. Je kunt met Signal natuurlijk tekstberichten versturen, maar daarnaast ook foto’s en bestanden versturen en (video)bellen. Net als WhatsApp kun je Signal ook op een computer gebruiken. Signal bewaart een minimum aan data van gebruikers (privacy by design). Signal is wat ons betreft het beste alternatief voor WhatsApp.
6. Gebruik een wachtwoordmanager
Dit is een belangrijke stap! Wachtwoorden worden gestolen en datalekken zijn niet altijd te voorkomen. Beveiligingsexperts raden aan om voor elk account dat je aanmaakt een ander, willekeurig gegenereerd wachtwoord te gebruiken. Maar hoe ga je die allemaal onthouden? Je kunt ze natuurlijk allemaal in een kladblok schrijven, maar dat is geen handige of veilige optie.
Een wachtwoordmanager genereert veilige wachtwoorden voor jou en synchroniseert ze op een veilige manier (encrypted) op al je apparaten. Zo hoef je maar één wachtwoord te onthouden, namelijk die van de wachtwoordmanager. Bitwarden is de makkelijkste en veiligste manier om al je logins en wachtwoorden op te slaan en ze te synchroniseren tussen al je apparaten. Bitwarden is 100% open source software. Iedereen is dus vrij om de sourcecode van Bitwarden te controleren.
7. Gebruik een goede VPN service
Toch nog een bonusstap. Het gebruik van een persoonlijk VPN wordt steeds populairder. Een VPN, of Virtual Private-Network, is een verbindingsmethode tussen jouw apparaat en het internet. Een VPN creëert een versleutelde¹ verbinding tussen je computer/device en een VPN-server. Deze versleutelde verbinding kun je beschouwen als een beveiligde “tunnel”.
Extra tip
Hoe meer informatie je online deelt, hoe makkelijker het voor iemand wordt om jouw gegevens in handen te krijgen, of betrokken te raken bij een datalek. Dat is logisch.
Bekijk je sociale mediaprofielen en verwijder zoveel mogelijk persoonlijke (gevoelige) informatie. Mensen die jouw geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer moeten weten, hebben deze vaak toch al. Verder kun je een e-mailadres aanmaken die je alleen gebruikt voor zaken waar je spam van kunt verwachten zoals prijsvragen/winkelspasjes etc.