Whatsapp privacy

Duitse overheidsinstanties gewaarschuwd voor het gebruik van WhatsApp

De Duitse federale functionaris voor gegevensbescherming Ulrich Kelber heeft Duitse overheidsinstanties gewaarschuwd voor het gebruik van WhatsApp.

In een brief aan de federale overheid zei Kelber dat instanties de gegevensbescherming moeten respecteren en niet mogen verwaarlozen “zelfs in deze moeilijke tijden”.

De Düsseldorfse krant Handelsblatt rapporteerde dat Kelber reageerde op klachten van burgers over het gebruik van WhatsApp door verschillende federale autoriteiten.

“Alleen al door het versturen van berichten wordt er elke keer metadata geleverd aan WhatsApp”, aldus Kelber, en hij voegde eraan toe dat men ervan uit kon gaan dat deze stukjes data vervolgens rechtstreeks werden doorgestuurd naar Facebook, het moederconcern van WhatsApp.

“Deze dragenbij aan de toegenomen opslag van persoonlijke profielen”, schreef hij, verwijzend naar IP-adressen en -locaties.

WhatsApp, weerlegde de waarschuwing van Kelber en zei dat de berichtendienst de gebruikersgegevens niet doorstuurde naar Facebook. 

Whatsapp verzamelt metadata

WhatsApp (van Facebook) geeft aan dat ze de inhoud van je communicatie niet lezen of beluisteren en alleen metadata verzamelen. Het feit dat Whatsapp gebruik maakt van end-to-end encryptie geeft veel gebruikers een vals gevoel van privacy.

“Metagegevens vertellen je absoluut alles over iemands leven. Als je genoeg metadata hebt, heb je de inhoud van een bericht niet nodig” – Steward Baker

Metadata is altijd een wazige, niet zozeer begrepen term geweest. Metadata zijn niet letterlijk de inhoud van je tekstberichten, maar de gegevens over je communicatie. Het is eigenlijk een registratie van je activiteiten. Om veel over een persoon te weten te komen hoeft Facebook dus niet direct de inhoud je WhatsApp berichten te lezen, Facebook heeft genoeg aan je metadata.

Voorbeeld uit een artikel van EFF:

  • Facebook kan zien dat je om 2:24 uur een vriend hebt gebeld en 18 minuten hebt gesproken. Maar ze weten niet waar je het over had.
  • Facebook kan zien dat je een gynaecoloog hebt gebeld, een half uur hebt gesproken en later die dag het lokale nummer van het geplande ouderschap hebt gebeld. Maar niemand weet waar je het over had.
  • Facebook kan zien dat je met een HIV-testdienst hebt gesproken, toen met je dokter, en toen met je zorgverzekeraar in hetzelfde uur. Maar ze weten niet wat er besproken is.
  •  

WhatsApp kan gegevens verzamelen wanneer, waar, hoe lang en met wie je communiceert. Daarnaast verzamelt de app informatie over je OS, browserinformatie (denk aan je zoekgeschiedenis op gesynchroniseerde apparaten), IP-adres, mobiele netwerkgegevens en telefoonnummer.

Als je WhatsApp slechts één keer installeert en opent, verzamelt het gegevens zoals je operator, de unieke identificatie van je telefoon, je geschatte locatie (stad waar je jezelf bevindt), welke apps je hebt geïnstalleerd, enz.

Metadata biedt voldoende context om de meest intieme details van je leven te leren kennen.

About Privacy adviseert je om over te stappen naar een betrouwbare chat-app zoals Signal.

Deel dit artikel

(Taal)fout gezien? Laat het ons weten, wij zijn je dankbaar!