WhatsApp-gebruikers ontvangen vandaag een in-app kennisgeving die hen informeert over de bijgewerkte servicevoorwaarden en het privacybeleid van de app. De wijzigingen, die op 8 februari 2021 van kracht worden, zijn verplicht en gebruikers kunnen WhatsApp alleen blijven gebruiken als ze de voorwaarden accepteren. Het is dus slikken of stikken.
Update: 7 januari 2021 - Europese regio GDPR
Meer metadata
Vanaf 8 februari 2021 worden de ’terms of service’ en ‘privacy policy’ van WhatsApp aangepast waarmee er meer metadata verzameld worden:
- Telefoonnummer
- Informatie over de interactie
- hardware model
- Operating system informatie
- Batterij niveau
- Signaal sterkte
- App versie
- Browser informatie
- Mobiel netwerk
- Connectie informatie zoals telefoonnummer en ISP
- Taal en tijdzone
- IP-adres
- Device ‘operations information’
- En “andere informatie die is geïdentificeerd… of die is verkregen na kennisgeving aan jou of op basis van jouw toestemming “met Facebook delen”.
Metadata verklapt alles over jou
Metadata is altijd een wazige, niet zozeer begrepen term geweest. Metadata zijn niet letterlijk de inhoud van je tekstberichten, maar de gegevens over je communicatie. Het is eigenlijk een registratie van je activiteiten. Om veel over een persoon te weten te komen hoeft Facebook dus niet de inhoud je WhatsApp berichten te lezen, Facebook heeft genoeg aan je metadata.
WhatsApp vs Apple
Vorige maand heeft WhatsApp publiekelijk geprotesteerd tegen de eis van Apple dat ontwikkelaars informatie moeten verstrekken over welke gebruikersgegevens ze verzamelen voor privacylabels in de App Store, met als argument dat de messaging-app een concurrentienadeel zou kunnen opleveren. Uit onderstaande foto blijkt waarom.
Privacy van WhatsApp vs Signal
Signal steeds populairder
De staf van de Europese Commissie mag geen WhatsApp of andere chatdiensten meer gebruiken voor onderlinge communicatie. Omwille van de veiligheidsgarantie, om luistervinken te weren, moeten ze Signal gaan gebruiken. Elke organisatie die de privacy en veiligheid van zijn medewerkers en klanten wil waarborgen zou geen gebruik moeten maken van WhatsApp.
About Privacy raadt iedereen aan om over te stappen naar Signal. Vandaag nog!
Update:
Wij lezen steeds meer berichten dat de nieuwe servicevoorwaarden niet gelden voor EU-burgers. Voor EU-inwoners gelden namelijk andere voorwaarden, waarin het delen van data tussen WhatsApp en Facebook expliciet wordt uitgesloten.
Toch voorkomt geen privacywetgeving dat WhatsApp data zal uitwisselen met de Facebook-bedrijven. Facebook heeft WhatsApp gekocht voor 19 miljard dollar en deze investering zal links- of rechtsom terugverdiend worden. Facebook zal blijven zoeken naar achterdeurtjes in de wet, waardoor het uitwisselen van gegevens alsnog mogelijk is, door bijvoorbeeld op te treden als “data processor”.
Daarnaast kun je jezelf afvragen wat voor indruk een geldboete werkelijk maakt op een bedrijf als Facebook. Data is goud. Facebook zal altijd blijven zoeken naar mazen in de wet en ondertussen hebben haar gebruikers al toestemming gegeven.