WhatsApp heeft meer dan 1.000 contractarbeiders in Austin, Texas, Dublin en Singapore, waar ze de inhoud van miljoenen berichten gebruikers onderzoeken. Inhuurkrachten gebruiken daarvoor speciale Facebook-software om stromen van privéberichten, afbeeldingen en video’s te doorzoeken die door WhatsApp-gebruikers als ongepast zijn gemeld en vervolgens door de kunstmatige intelligentiesystemen van het bedrijf worden gescreend.
De inhuurkrachten vellen volgens ProPublica een oordeel over alles wat op hun scherm flitst. Van alles van fraude of spam tot kindermisbruik en mogelijke terroristische complotten – meestal in minder dan een minuut.
Berichten op WhatsApp zijn standaard versleuteld met end-to-end encryptie, waardoor de inhoud niet automatisch is te scannen. Maar als een bericht wordt gerapporteerd via de knop in de app worden de vijf meest recente berichten, foto’s of video’s onversleuteld doorgestuurd naar de medewerkers.
WhatsApp privacy
In maart 2019 onthulde Marc Zuckerberg nog een nieuwe “privacygerichte visie” voor Facebook. Hij noemde WhatsApp, als voorbeeld. Erkennend dat “we momenteel geen sterke reputatie hebben voor het bouwen van privacybeschermende diensten,” schreef de Facebook CEO dat “ik geloof dat de toekomst van communicatie steeds meer zal verschuiven naar private, versleutelde diensten waar mensen erop kunnen vertrouwen dat wat ze tegen elkaar zeggen veilig blijft en dat hun berichten en inhoud niet voor altijd worden opgeslagen.
WhatsApp verzamelt veel metadata
Facebook Inc. heeft ook altijd gebagatelliseerd hoeveel gegevens het van WhatsApp-gebruikers verzamelt, wat het ermee doet en hoeveel het deelt met overheden. WhatsApp deelt bijvoorbeeld metadata, niet-versleutelde gegevens die veel kunnen onthullen over de activiteiten van een gebruiker met Justitie. Metadata zijn niet letterlijk de inhoud van je tekstberichten, maar de gegevens over je communicatie. Het is eigenlijk een registratie van je activiteiten. Om veel over een persoon te weten te komen hoeft Facebook dus niet direct de inhoud je WhatsApp berichten te lezen, Facebook heeft genoeg aan je Metadata. Sommige concurrenten, zoals Signal, verzamelen opzettelijk veel minder metadata om inbreuken op de privacy van hun gebruikers te vermijden, en delen dus veel minder met wetgevers.
WhatsApp encryptie moet kapot
Onlangs kwam ook aan het licht dat Facebook berichten die je verstuurt via WhatsApp wil gaan analyseren voor doelgerichte reclame. De berichten worden geanalyseerd, zonder ze te hoeven ontcijferen. Daarvoor heeft Facebook op dit moment een team van onderzoekers op WhatsApp gezet die dit onderzoekt. Facebook ontkent dat het bedrijf dit doet om geld aan WhatsApp te verdienen en zegt dat het nog te vroeg is om te zeggen of zogenaamde homomorfe encryptie gebruikt kan worden.
Wij willen niet te dramatisch klinken maar Facebook en Privacy is een onmogelijke combinatie.
Lees ook ons artikel: 5 redenen om WhatsApp niet te gebruiken