Signal vs WhatsApp

Je hebt het inmiddels waarschijnlijk wel gezien: WhatsApp is druk bezig met een campagne waarin ze beweren dat ze privacy net zo serieus nemen als Signal. Ze claimen zelfs dat er “praktisch geen verschil” is tussen hun platform en Signal. Ja, echt waar. Gelukkig heeft Signal nu officieel gereageerd, en die reactie zet alles in een ander licht.

Meredith Whittaker, de CEO van Signal, gaf in een verklaring aan dat ze het ergens zelfs een compliment vindt dat WhatsApp probeert zichzelf te positioneren als een privacyvriendelijke app, zoals Signal. “We beschouwen het als een compliment dat een gigant als WhatsApp probeert te voldoen aan de standaard die wij hebben gezet. Maar de echte feiten moeten wel op tafel komen”, aldus Whittaker. En dat is precies wat ze doet: de feiten delen.

De waarheid

WhatsApp maakt gebruik van dezelfde end-to-end encryptie technologie als Signal om berichten te beveiligen, maar hier komt de catch: dit geldt niet voor alles. WhatsApp voor bedrijven, bijvoorbeeld, heeft die encryptie niet. En wat misschien nog wel belangrijker is: WhatsApp verzamelt heel veel persoonlijke informatie die niet versleuteld is. Denk aan je locatie, je contactlijst, wanneer je iemand voor het laatst een bericht hebt gestuurd, wie er in je groepschats zitten… deze data is allesbehalve onschuldig. Het zegt nogal wat over jouw gewoontes, relaties en zelfs waar je je bevindt.

Signal daarentegen verzamelt die gegevens niet. En zelfs als ze dat zouden moeten doen, kunnen ze die informatie niet inzien of doorgeven, omdat alles volledig versleuteld is. Dit maakt een wereld van verschil als het om privacy gaat.

En het mooiste? Signal is open-source. Iedereen kan de code inzien en controleren of ze hun privacyclaims wel waarmaken. WhatsApp is niet open-source, dus gebruikers blijven in het ongewisse over hoe hun data precies wordt verwerkt. Waar het ene platform transparant is, is het andere dat niet.

WhatsApp’s speelt paniekvoetbal

WhatsApp is momenteel niet alleen bezig met uitspraken in de media, maar heeft ook een social media-campagne gelanceerd waarin ze zichzelf verkopen als net zo veilig als Signal. Ze benadrukken dat ze privacy serieus nemen en claimen dat hun technologie even veilig is als die van Signal. Ja, dat zeggen ze echt.

En alsof dat nog niet genoeg is, krijgen WhatsApp-gebruikers nu ook berichten van het platform zelf waarin hen wordt uitgelegd hoe veilig en privacyvriendelijk WhatsApp zou zijn. Het is een poging om twijfels weg te nemen en gebruikers gerust te stellen.

Het verschil in bedrijfsmodellen

Wat veel mensen niet weten, is dat Signal een non-profitorganisatie is. Dit betekent dat ze niet verdienen aan de gegevens van gebruikers. In plaats daarvan worden ze volledig gefinancierd door donaties van gebruikers, net zoals Wikipedia dat doet. Signal heeft geen commerciële belangen die in conflict kunnen komen met de privacy van zijn gebruikers. WhatsApp daarentegen maakt deel uit van Meta (voorheen Facebook), een bedrijf dat zijn geld verdient met advertenties en data-analyse. Dit maakt een enorm verschil in hoe de twee platforms omgaan met jouw gegevens.

Recent is Signal ook in Nederland en België populairder geworden, en daar blijkt dat steeds meer gebruikers waarderen dat Signal geen winst motiveert. Dit blijkt onder andere uit de toename van donaties via iDEAL. Martin Bartenberger, hoofd communicatie van Signal in Europa, zegt: “We zijn ontzettend blij dat gebruikers in Nederland en België de non-profit aard van Signal waarderen en ons steunen met hun donaties.”

Wat moet je weten?

Als je op zoek bent naar een app die jouw privacy echt respecteert, is Signal simpelweg de betere keuze. WhatsApp kan wel zeggen dat het net zo privacyvriendelijk is als Signal, maar de manier waarop ze data verzamelen en gebruiken, zegt iets heel anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikel delen

LinkedIn
Email